Bahan-Bahan:
2 biji timun
1 biji lobak merah
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah (potong nipis)
4 sm halia (potong kecil2 memanjang)
½ cawan udang kering (rendam dan ditumbuk halus)
1 cawan kacang tanah(goreng tanpa minyak, dibuang kulitnya kemudian ditumbuk halus)
4 sudu makan bijan yang telah digoreng tanpa minyak
5 sudu makan gula pasir (ikut rasa)
2 sudu teh garam
1 botol kecil cuka
20 keping lobak masin (potong nipis)
Cara:
Timun, lobak merah, cili merah dipotong 4 sm dan potong kecil2 memanjang.
Kemudian masukkan bawang merah, halia, udang kering, kacang tanah, bijan, garam, lobak masin dan cuka gaul rata-rata.
Akhir sekali baru masukkan gula.
Cadangan Hidangan:
Enak jika dihidang bersama nasi ayam ataupun dimakan dengan nasi putih sahaja
Tambahan:
Peringatan: Gula hendaklah dimasuk paling akhir, mengelakkan acar menjadi layu.
Acar Sarawak
under:
Acar
0 Comments Received
Post a Comment